• Fri frakt över 600 kr. og fri retur*
  • Leveranstid: 3-4 dagar
  • Stort urval: D-K kupa

BH syskonstorlekar

BH syskonstorlekar och kors-graduering

Lingeri- och badklädtillverkare som LACE bär på en liten hemlighet. Känner man till den, så kan det underlätta för att hitta precis rätt BH-storlek som passar en perfekt.

Din BH-storlek består av ett nummer och en bokstav. Numret som t.ex. 70,75 eller 80 visar omkretsen precis under bysten och det är bandstorleken. Bokstaven anger kupstorleken som motsvarar bröstets volym. Nummer och bokstav i kombination anger BH-storleken. Det ena måttet funkar inte utan det andra, d.v.s att BH:n inte passar om du har valt rätt kupstorlek, men bandet i omkretsen inte passar. För att göra saken ännu mer komplicerad behöver man veta att bokstaven (kupstorlek) är beroende på numret (omkrets). Det betyder att exempelvis alla BH:ar med E-kupa inte har samma volym oavsett omkrets utan att beroende på vilken omkrets (nummer) det handlar om, så är även E-kupans volym annorlunda fastän det står E-kupa i storleksangivelse. BH:ar med olika bandstorlekar (nummer) och samma bokstav (kupstorlek) har alltså faktiskt olika kupstorlekar (volym) också.

För att visa sammanhanget mellan kupstorlek (bröstets volym, bokstav) och bandstorlek (omkrets, nummer) så har vi lagt 5 st. E-kupor från modellen Prima Donna Perle T-Shirt BH ovanför den andra. Då ser man tydligen att E-kupan växer parallet med omkretsen. Storlek 65E har därför en mycket mindre kupa än storlek 90E. Kupstorlekar med samma bokstav har inte samma volym när omkretsen -bandstorleken- är en annan. Kommer någon kund till oss i någon av våra LACE-butiker och säger att hon har E-kupstorlek så hjälper det inte att hitta någon passande BH till henne. Endast i kombination med bandstorlek –numret- blir det vettigt med E-kupstorlek och först då vet man vilken storlek man skulle tas.

PrimaDonna Perle BH E-Kupa

PrimaDonna Perle BH: En E-kupa har inte samma storlek (volym) när omkretsen (bandstorlek) ändrar sig.

Låt oss nu titta på det som vi på LACE kallar för syskonstorlekar eller den s.k. “kors-gradueringen“, som våra designers brukar säga. Syskonstorlekar, ibland läser man också “systerstorlekar“ eller “diagonal storlek“, är BH:ar med olika bandstorlekar (omkretsar) men samma volym (kupa). Ovanstående exempel visar att E-kupan blir större när även omkretsen blir större.

Syskonstorlekar betyder att man kan ha samma volym trots olika bandstorlekar, det är alltså flera storlekar som passar precis den kupan du har. Vid syskonstorlekar vill vi visar, hur man kan ändra omkretsen, men har samma kupstorlek (volym) kvar.

För att illustrera syskonstorlekar så har vi lagt 4 st Prima Donna Perle T-Shirt BH:ar ovanpå den andra. Dessa 4 BH:ar har syskonstorlekar: 65G, 70F, 75E, 80D. Alla dessa 4 BH:ar har olika bandstorlekar (nummer) och olika kupstorlekar (bokstav), men ändå har kupan precis samma volym.

Det betyder: Om man är nöjd med t.ex. BH-storlek 75E, men har känslan av att bandstorleken är lite för lös och att bandet åker upp i ryggen, så kan man ta BH-storlek 70F istället, eftersom då är det samma volym i kupan som på storlek 75E.

PrimaDonna Perle - 4 Syskonstorlekar

PrimaDonna Perle - 4 syskonstorlekar med samma volym i kupan. Från storlek 65G upp till 80D.

Många kvinnor är ganska överraskade över att det är en helt annan storlek som passar deras byster när de har varit hos LACE och fick en proffsig rådgivning om BH: storlekar och passform. Har man normalt t.ex. BH-storlek 80D, men vill man ha lite stramare, tightare bandstorlek (så är det syskonstorlek 75E) och om BH:n är lite för liten i kupan, så borde man ta en kupstorlek större, i detta fall blir det 75F. Det kanske känns lite förvirrande nu, men många kvinnor känner sig helt fantastiska, när de äntligen har fått rätt BH-storlek, som ger perfekt stöd i ryggen och där kupan inte känns för liten eller för stor utan ger bra stöd och inte uppfattas som störande och märks nästan inte alls.

Se tabellen med syskonstorlekar nedan. Schemat baserar på EU-kupstorlekar.

EU-kupstorlekar - syskonstorlekar diagonal – tabell

Kom ihåg att det är samma princip vid engelska varumärken, som endast har fler kupstorlekar. I detta sammanhang är det också viktigt att påpeka att de engelska kupstorlekarna graduerar sig (det betyder att de finns i flera storlekar), något som är annorlunda än vid europeiska märken. I följande tabell ser man syskonstorlekarna när det gäller engelska kupstorlekar.

UK-kupstorlekar – syskonstorlekar diagonal - tabell


Varför använder tillverkare syskonstorlekar?

Prima Donna Deauville BH finns t.ex. i storlek 38 hos LACE. Syskonstorlekar ger tillverkarna möjligheten att förenkla tillverkningen av de olika storlekarna. Istället för att utveckla 38 olika modeller så blir det en utvald storlek och yttermått som testas avseende passform och stöd. Resten av storleken beräknas baserande på syskonstorlekens princip. Det tillverkas också inte 38 olka byglar utan samma bygel används för alla syskonstorlekar. Därför kan även formen och placeringen av axelbanden variera när man växlar mellan syskonstorlekar. Just p.g.a. detta rekommenderar LACE alltid att först prova flera syskonstorlekar tills man har hittat precis rätt storlek som passar en bäst. Men tänk alltid på att det är minst 80% av bröstens vikt som borde bäras av bandet (omkrets) och max 20% bärs av axelbanden.

Se även den lilla BH-guiden här.