• Fri frakt över 600 kr. og fri retur*
  • Leveranstid: 3-4 dagar
  • Stort urval: D-K kupa

BH-STORLEKSGUIDE

Med drygt 100 olika BH-storlekar på lager och ett utbud av fler än 30 europeiska lingeri-märken är LACE den absoluta experten på BH:ar med stora kupor (D-K) och badkläder.

SÅ HÄR STARTAR VI

Först ska omkretsen mätas för att hitta rätt bandstorlek. För att få veta omkretsen, använder LACE-rådgivarna ett flexibelt måttband. Ett sådan måttband borde man även använda när man mäter sig själv hemma. Måttbandet hålls tight under bysten i vågrät linje rakt och hårt runt ryggen. Bäst du kollar i spegeln så att bandet verkligen ligger vågrätt. Då kan du också bättre se om bandet har glidit upp eller ner. Kanske finns det också någon som kunde vara behjälplig med just mätningen av omkretsen. Måttbandet borde sitta hårt runt ryggen, se till att det inte sitter för löst, men det ska inte kännas obekvämt. Du kan mäta omkretsen med eller utan BH på dig.

Har du inte något flexibelt måttband tillhands, så kan du även använda någon lina eller band och mäta dess längd med hjälp av linjal eller tumstock.

1 RÄTT OMKRETS UNDER BYSTEN

Omkrets under bysten i cm 63–67 68–72 73–77 78–82 83–87 88–92 93–97
Bandstorlekar 65 70 75 80 85 90 95

OBS: I tabellen ovan kan du avläsa din bandstorlek. Borde din omkrets under bysten ligga närmare en annan storlek, så kunde båda storlekar passa dig. I sådant fall borde du prova båda för att hitta den som passar bäst. Kvinnor med större kupor eller bandstorlek kanske tycker att en mindre eller tightare passform känns bättre eftersom den ger säkrare stöd.

2 RÄTT KUPSTORLEK

För att hitta rätt kupstorlek, kontrollera först noggrant, hur BH:n du har på dig sitter:

  • Kuporna borde omsluta hela bröstet. Byglarna sitter tätta intill kroppen och bröstkorgen - både i mitten och under armarna. Byglarna avsluter i klyvningen men sticker inte in i bröstvävnaden.
  • Lägg brösten i kuporna så att bröstvårtorna ligger på djupaste stället resp. där sömmarna möts. På kupans nedre del borde det inte finnas något utrymme, kupan sitter tight runt brösten utan mellanrum. Luta dig framåt, håll i BH:n och vicka lite så att brösten faller i kupan. Du kan även föra brösten med handen så att de ligger perfekt i kuporna.
  • Lyft armarna över huvudet. BH:n får inte glida upp över dina bröst resp. brösten ska inte falla ur kuporna när du rör på dig.

Om det visar siga att du – efter mätningsresultatet- skulle behöva en mindre bandstorlek än den du har på dig, så skulle du välja en större kupstorlek, eftersom inte alla kupstorlekar har lika stora kupor. I detta fall borde du kolla på din s. k. Syskonstorlek eller Systerstorlek.

Exempel: Du har på dig en BH i storlek 80 F. Kupstorleken är perfekt, sluter om brösten perfekt, ingenting ligger utanför kupan. Men bandet sitter inte vågrätt som det ska. Välj därför en BH med mindre bandstorlek och större kupstorlek – i ditt fall borde du då ta en BH i storlek 75 G.


KUPORNA ÄR FÖR STORA

Om kupan känns lite för stor och bandet sitter en aning för löst, försök att använda den inre hyskan på spännet och kolla om kupan nu sitter bättre. Är det för stor kupstorlek så finns det för mycket plats för bröstet och byglarna är för långa.

Några kupor ser bara alltför stora ut när BH-formen inte riktigt matchar dina kroppsformer. BH:ar med vadderade, fylliga kupor eller T-shirt BH:ar med fastare vaddering kan bjuda på mycket utrymme i kupans spets, när själva bröstet inte är så pass utformat just på toppen.

KUPORNA ÄR FÖR SMÅ

Passar kupan inte ditt bröst, är kupan för små eller ligger byglarna inte tätta intill kroppen, så borde du välja en större kupstorlek. BH-kupan skiljer sig i djupet mot nästa storlek på ca. 1 - 2 cm, beroende på märket. Kolla därför och kom ihåg hur mycket plats du behöver i kupan så att dina bröst får plats.

BH-TIPS

De flesta kvinnorna vet inte, vilken BH-storlek de egentligen har. Största misstaget är, att många har på sig BH:ar i för liten storlek. Det betyder att antingen bandstorleken är för stort eller kuporna är för små. Därför får brösten inte det stöd de behöver.

Tänk alltid på att varenda märke har sin egen BH-storlek och form och samtidigt passar dem inte lika bra för alla. Bandet runt ryggen ger det största stödet, mellan 80 - 90% - det är inte axelbanden som ger det. Därför är det extra viktigt att bandet sitter vågrätt, rakt och hårt runt ryggen och inte glider upp eller ner. Vill du pröva så kan du ta av axelbanden och kolla om bandet stannar kvar på sin plats eller om den glider bort. Axelbanden borde sitta komfortabelt på axlarna utan att skära in. Tänk alltid på att axelbanden ger endast 10-20 % av stödet.

Fler BH-TIPS får du på sidan med vår BH Passform Guide. Välkommen!