• Fri frakt över 1000 kr.*
  • Leveranstid: 3-4 dagar
  • Stort urval: D-K kupa

Internationella BH-storlekar

Det kan vara en riktig utmaning att köpa en BH som passar – även om du vet vilken storlek du har. Olika modeller sitter bättre eller sämre trots samma storlek – enligt tvättlappen. Samma sak gäller olika tillverkare och märken och speciellt när du handlar BH:ar från olika länder med olika storlekssystem. Att välja precis den passande modellen i rätt storlek av märket dess klädesplagg matchar ens egna kroppsformer bäst, det är den stora utmaningen.

LACE har ett otroligt brett sortiment av BH:ar från olika europeiska länder som Frankrike, Tyskland, Belgien, Polen och Storbritannien (UK).


Varför är storlekarna olika?

I EU används metersystemet som måttenhet och i Storbritanninen följer man brittiska måttenheter enligt British Imperial System. Därför finns det olika storlekar mellan två system och i sin tur påverkar det storleksgraderingen och mått. Det är precis därför vi ser olika storlekar mellan de båda systemen, eftersom det också påverkar hur BH-storlekarna mäts, sorteras och graderas/indelas för de olika storlekarna.

Jämförelse av kupstorlekar

Det är viktigt att notera att de storlekskonverteringar som BH:arna är märkta med ofta är felaktiga. Pga de olika storleks- och graderingssystem som används i varje land är det omöjligt att ha exakta motsvarigheter och därför finns det också överlappningar mellan kupstorlekar som visas i tabellen nedan. Här ser du också skillnaden mellan de två storlekssystem EU- vs. UK-kupstorlekar.

Enligt vår erfarenhet på Lace borde man ta en storlek större när man t.ex. hade en UK G-kupa på någon Freya BH och vill prova en modell med angivelse av EU-kupstorlek som på t.ex. PrimaDonna; då skulle man gå för en H-kupa.

Omvandlingstabell - Konvertering av kupstorlekarKonvertering av bandstorlekar (omkrets)Konvertering av konfektionsstorlekar (kläerstorlekar)

Var god och notera att inte alla märken använder sig av samma konverteringar. För mer information om storlekskonvertering för varenda märka, klicka på „Storleksguide“ på varje produktsida precis ovanför rutan „Lägg till i varukorg“.


EU-storlekar

De flesta länder på europeiska kontinenten använder storlekar enligt EU-standard och bandstorlek (omkrets under bysten) anges i centimeter. LACE erbjuder BH:ar med bandstorlek mellan 65 - 95. Som utgångspunkt för att hitta den passande EU-storleken finns en allmän storleks-guide som visar hur du mäter din omkrets och hur du avrundar till närmaste femtal eftersom bandstorlek anges i steg av 5 centimeter. EU-kupstorlekar anges med bokstäver och ökar i storlek efter alfabetet; i vårt sortiment hittar du D, E, F, G, H, I, J, K & L.

För mer information om hur du hittar din storlek besök gärna sidan Brafitting Storleksguide.

OBS: Det är bra att veta att EU-märken skiljer sig också åt brittiska märken när det gäller form och material. Kuporna d.v.s. kupstorlekarna kan inte bara „översättas“ precis en på en, eftersom själva formen av UK-kuporna avviker från EU-kupornas standardform. Byglarna på EU-kupor brukar vara lite bredare och tygmaterialet samt broderier är vanligtvis lite mer elastiska och flexibla. Några tycker att mittkanten på BH:ar med bygel från EU-märken inte sitter så pass täta mot bröstet som brittiska märken gör och på samma sätt tycker några att bygel-BH:ar från UK-märken känns en aning okomfortabla och obehagliga därför att de trycker lite för hårt mot bröstbenet.

UK-storlekar

UK-storlekar är annorlunda eftersom de följer brittiska måttenheter som ingår i det s.k. British Imperial System. Bandstorlekar anges inte i centimeter som i övriga europeiska länder utan i inches. LACE sortimentet erbjuder BH:ar med bandstorlekar mellan 28-42 som motsvarar EU 60-95. För att hitta din UK-bandstorlek mäter du din omkrets under bysten men istället för centimeter mät i inches, avrunda till närmaste heltal och ta sedan resp. bandstorlek. Kupstorlekar anges med bokstäver och följer alfabetet men det används också dubbla bokstäver för den större varianten. EE saknas och I finns inte alls. T ex hittar du dessa UK-kupstorlekar i vårt sortiment: D, DD, E, F, FF, G, GG, H, HH, J, JJ & K.

OBS: Passa på att de dubbla bokstäverna på UK-kupstorlekar DD, FF, GG, HH och JJ inte betyder „halva kupstorlekar“! Mellan G och GG är det liksom en hel storlek som skiljer dessa båda storlekar åt. Det finns alldså en fullständig storleksskillnad mellan en G- och GG-kupa. Storleksskillnaden mellan brittiska kupstorlekar är mindre än mellan EU-kupstorlekar. Exempelvis är skillnaden mellan en UK 75G och 75GG mindre än mellan EU 75G och EU 75H kupstorlek. Indelningen mellan UK-kupstorlekarna är därmed finare.

UK-märken har vanligtvis smalare byglar som sitter tätare mot bysten än EU-märken och materialet BH:arna är tillverkade av är mindre flexibla än sådana EU-märken använder. Just p.g.a dessa olikheter finns en mindre skillnad i storlek mellan de olika UK-kupstorlekarna och därför finns det fler tillgängliga storlekar jämfört med traditionella EU-kupstorlekar.

Polska storlekar

Polska märken blir alltmer tillgängliga i Västra Europa och deras storlekssystem skiljer sig lite från de traditionella europeiska storlekarna.

Ewa Michalak använder sig av ett storlekssystem som är mera likt UK-storlekarna med kupstorlekar som följer mönstret D, DD, E F FF, medan Kris Line också använder ett likadant system med dubbla bokstäver, men detta system innehåller också I-kupa, som inte finns i UK-stystemet för kupstorlekar.

Polska märken har en tendens att vara ganska tighta i passformen så att några gärna får ta en storlek större än normalt och kupstorlekar av vissa märken är en aning mindre än motsvarande UK-storlekar.

Polska märken