• Fri frakt över 600 kr. og fri retur*
  • Leveranstid: 3-4 dagar
  • Stort urval: D-K kupa

BH passform Guide

BH Passform GuideBH-omkrets – mest typiska fel.


Är BH:ns omkrets för stor, får du inte rätt stöd för dina bröst. Bara att dra åt axelbanden löser inte problemet. Det ger bara effekten att BH:n glider längre upp på ryggen och det finns risk för att huden valkar eller bullar över BH-banden på ryggen – möjligen först när man rör på sig (och inte ens märker det själv). Det känns också lite för hårt och man känner sig obekväm. De flesta tror då att BH:n är för liten, men nej, så är det faktiskt inte: det är BH-omkretsen som är för stor och gör att BH:n åker upp.Den ska sitta helt vågrät!


BH-bandet runt ryggen, det elastiska bandet under bysten som går runt ryggen, ska sitta i vågrät linje runt kroppen.

Väljs rätt omkrets, sitter ryggbandet i vågrät linje runt. Därmed bär ryggdelen 80% av vikten av dina bröst och det minskar trycket på dina axlar och avlastar dem. Största stödet ligger faktiskt på bandet runt kroppen och inte på axelbanden! LACE rekommenderar: En ny BH borde sitta tight och behaglig fast på den yttre hyskan. Har BH:n använts lite framöver kommer den kanske kännas lite lösare och då kan man alltid dra åt lite till.Inget tryck.


Din BH trycker under bysten, ryggbandet känns för hårt och det finns för mycket tryck. Då tror du kanske att BH:n är för lite. Men nej, BH:n är faktiskt för stor i omkretsen och därmed lutar byglarna upp under brösten och trycker mot dina revben. Välj en mindre omkrets, men ha samtidigt i åtanke att gå upp en bokstav i kupan t. ex. från E till F kupa.


Helt rätt!


Kolla på BH:ns passform genom att ställa dig i profil framför spegeln. Sitter BH:n precis i vågrät linje runt kroppen har du valt alldeles rätt storlek. Att strama och dra åt axelbanden för att få mer stöd funkar inte! Då belastas dina axlar helt onödigt och det känns bara obehagligt.Åtsittande eller för lös passform?


Om din BH inte ligger tight nära kroppen är det fel storlek. Antingen är kuporna för små och/eller omkretsen är för stor. Prova en BH med större kupor och mindre omkrets.


Perfekt passform.


Den idealiska BH:n sitter tight intill brösten. Om du sätter ett finger i mittdelen framför, då skulle det finnas bara mycket lite utrymme.


Upp med händerna och voilà: brösten glider ner under kuporna och ut ur BH:n


Gör testet "upp med händerna " när du har tagit på dig BH:n. Glider brösten ner, faller liksom ner under kuporna ut ur BH:n och måste du sätta BH:n på rätt ställe igen så skulle du välja en BH med mindre omkrets och kanske lite större kupa .


På rätt ställe i kuporna.


Har du valt rätt storlek i både omkrets och kupa så kan du utan problem kastar dina armar med glädje i luften utan att dina bröst glider ner under kuporna och utan att du måsta rätta till BH:n när armarna förs nedåt igen.


Brösten bullar och väller ut ovanför kuporna!


Får du liksom "4" bröst i stället för 2 när du rör på dig och trycker kupornas översta kant in i brösten? Då har du valt för liten kupstorlek eller en BH-form som inte passar dina bröst. Tänk på: Push-up effekt uppnås INTE när man har på sig en BH med för små kupor – välj istället en push-up BH eller en fodrad balconette-BH.


Välformad!

Har du hittat rätt storlek så sitter dina bröst visserligen helt perfekt i kuporna utan att kuporna skrynklar sig och byglarna ligger tätt intill kroppen från sidan till mitten. Bröstvårtarna är precis i mitten av kuporna. Nu kan du köra t-tröja testet: Ta på dig en åtsittande t-tröja. Övergången mellan toppen av bröstet och BH:n ska vara helt slät.


Ouch! Aj, mina axlar!


Vi har nog alla sett det någon gång – att axelbanden skär in i axlarna. Så ska det inte vara! Är det för mycket belastning på axelbanden kan de skava och skära in i axlar och ryggen och det kan leda till smärtor i axlar och nacken. Lossa på axelbanden och välj en mindre omkrets. Kom ihåg att det är 80% av stödet som ligger på bandet runt ryggen och inte på axelbanden! Axlarna ska inte bära mer än 20%.


Så här känns det behagligt!


När 80% av stödet BH:n ger kommer från ryggbandet och axelbanden bara bär 20% av bröstens vikt, då har du rätt passform och rätt storlek! Då sitter axelbanden precis lagom strama på dina axlar så att det känns behagligt. Annars skulle det jo också inte vara möjligt att ha BH utan axelband – och det går jo faktiskt när du har på dig BH i rätt storlek!


Sammenfattningsvis ...


1.
BH:n ska sitta vågrät runt ryggen
6.
Axelbanden bör inte skava eller skära in och ligger inte hårt på axlarna.

3.
Mittstycket fram på BH:n ligger tight intill bröstbenet.
4.
BH:n ligger tight under bysten.

5.
Du får 2 bröst - inte "4".
2.
BH:n sitter i vågrät linje runt kroppen.