• Fri frakt över 600 kr. og fri retur*
  • Leveranstid: 3-4 dagar
  • Stort urval: D-K kupa

Skillnaden mellan EU- och engelska (UK) – kupstorlekar

Skillnaden mellan EU- och engelska (UK) – kupstorlekar
Vilken kupstorlek ska jag ta när jag vill handla en Freya BH? Normalt är det kupstorlek H på PrimaDonna BH:ar som passar mig. Men är det samma kupstorlek på Freya BH:ar jag ska välja eller?
Dagligen får vi denna fråga. Och eftersom vi på LACE har tusentals BH:ar från både engelska och kontinentaleuropeiska märken vet vi precis vad det är fråga om. Efter 25 års erfarenhet med underkläder och otaliga kvinnor i våra butikers provsrum kan vi ange dessa skillnader mellan EU-kupstorlekar och UK-kupstorlekar:

Copyright:: LACE 2010.

Har du t.ex. en PrimaDonna BH i kupstorlek H och vill du ha samma kupstorlek på Freya BH:ar så är det nog kupstorlek G eller GG som är precis samma som PrimaDonna H och som borde passar dig.

OBS: Tabellen ovan är bara en slags riktlinje. Du kanske vet att det också kan finnas skillnader i storlek på kläder eller skor av samma märken och att de inte alltid är lika stora fastän det handlar om samma storlek enligt tyglappen i plagget. Och samma sak gäller BH:ar. Men ändå är denna tabell en bra utgångspunkt som används hos oss på LACE och i våra butiker varje dag.

Varför finns det överhuvudtaget skillnaden mellan England (UK) och EU kupstorlekar?
I England beräknas allt i tum (inches) och i EU i meter. Därför fanns redan från början en skillnad i tillverkningen av BH:ar och resp. angivelse av BH:arnas storlekar. Dessutom är engelska BH:ar ofta gjorda i fastare, tätare tyg som inte är så pass mycket elastiska och tänjbara. Och då är det nödvändigt att det finns mindre avstånd mellan de olika kupstorlekarna, annars blir det för stor skillnad i storlek.

BH:ar i EU (Kontinentaleuropa) brukar vara tillverkade i mer elastiska material med mer tänjbara kupor så att det finns en mer flytande övergång mellan olika kupstorlekar.
LACE besökte de ledande engelska och europeiska tillverkarna och deltog i BH-undervisning och kurser – och konstigt nog kan ingen av dessa tillverkare komma med en omvandlingstabell som anger engelska kupstorlekar och motsvarande EU-kupstorlekar. Förklaringen är ganska enkel: varenda tillverkare känner bara sitt eget storlekssystem bäst! Tillverkarnas egna förvirring syns t.ex. vid de engelska märkena Wonderbra och Shock Absorber, som omvandlade kupstorlekarna felaktigt som nu anges i deras tyglappar i BH:arna (till skillnad från övriga engelska märken som Panache). Tänker du köpa en BH från ett av dessa märken, titta bara på de engelska kupstorlekarna – och inte på de felaktigt omvandlade EU-kupstorlekarna! Beställer du någon BH på LACE, kan du vara säker på att du får rätt storlek, eftersom vi alltid visar de rätta engelska kupstorlekarna på hemsidan.


Tänk också på att det är samma storleksangivelse på omkretsen, den är alltså identisk på engelska och EU-storlekar. Det är endast skillnad på kupstorlekar mellan engelska och EU-storlekar. Här hittar du vår tabell med alla BH-storlekar.

Nedan hittar du en bra översikt över de viktigaste engelska och europeiska märken som säljs på LACE:
Engelska märken:
EU märken::
Freya

Fantasie

Panache

Fauve by Fantasie

Wonderbra

Shock Absorber

Curvy Kate

Masquerade
PrimaDonna

Chantelle

Triumph

Marie Jo

PrimaDonna Twist

Anita

PS: Visst vet vi, att England är medlem i EU, men för enkelhetens skull skriver vi “EU“ istället för “kontinentaleuropeisk“ varje gång ;-)